Birger Janssens beleefde een onvergetelijke 10-daagse op de Iber Cup in Estoril (Portugal)

Begin juli 2014 trok één van onze Oostendse youngsters – Birger Janssens – richting Estoril in Portugal om er enkele wedstrijden te gaan fluiten op de Iber Cup. Niet zomaar een tornooi, de hiernavolgende cijfers zeggen genoeg: 8000 deelnemers verdeeld over 350 teams uit 51 landen die maar liefst 750 matchen spelen netjes verdeeld over 28 velden. Dit van de U9 tot en met de U17.

Birger JanssensBirger kwam bij dit tornooi terecht via een collega scheidsrechter uit Nederland die hij leerde kennen op een tornooi in Gent. Hij zag via Facebook een foto van deze Nederlandse ref op de Iber Cup afgelopen jaar en zo groeide de interesse. Birger kwam terecht bij de organisatie ‘Tournaments Abroad’ en na het invullen van een vragenlijst was het wachten op een positieve reactie van de organisatie. Een aantal maanden terug kreeg Birger dan het goede nieuws dat hij geselecteerd was voor de Iber Cup 2014.

Op 28 juni 2014 was het eindelijk zo ver en mocht Birger het vliegtuig op richting Portugal. Samen met 5 andere Belgische scheidsrechters verbleven ze in een gehuurd appartement. Op 1 juli begon het tornooi. Afhankelijk van de locatie waar gespeeld werd moest Birger vroeg of laat opstaan. Voor een wedstrijd op het moeilijk bereikbare Linda A Velha liep de wekker al af om 5.50u. Want na een treinrit van 30 minuten begonnen de eerste wedstrijden al om kwart voor negen. Voor wedstrijden op beter gelegen locaties ( vb. Jamor ) kon hij wat langer blijven ‘snoozen’.

Birger floot op de Iber Cup 10 wedstrijden. Hij floot 2x de U9, waaronder ook een kwartfinale. Hij floot 5x de U10, waarvan ook één kwartfinale. Hij was ook 2x actief bij de U12 en 1x bij de U13. Hij moest geen wedstrijden assisteren maar was wel 1 keer actief als 4de man. Voor zo een groot tornooi waren uiteraard ook veel scheidsrechters nodig, maar liefst 170. Deze kwamen uit 25 landen ( Engeland, Nederland, Zweden, Frankrijk, Polen, Schotland, België, Spanje, Slovakije, Portugal, Denemarken, Rusland, enz… ).

Het was voor Birger ook een leerrijke ervaring. Hij zal onthouden na het tornooi dat hij soms nog meer mag toelaten en meer moet durven laten voetballen. Ook de ABC-regel over het geven van een verbale opmerking zal hem bijblijven. Scheidsrechter A en speler B gaan naar locatie C voor het geven van de opmerking. De communicatie met de spelers verliep vooral in het Engels maar uiteraard is dat voor 9-jarigen nog niet van toepassing. Daarom had Birger ook enkele Portugese woordjes bij zich op een blaadje.

De scheidsrechters werden niet zomaar aan hun lot overgelaten want ook deze begeleiding was top. Met hun referee card kon men gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en er werden ook maaltijden voorzien. Er waren ook waarnemers/coaches ( maar liefst 48 ) voor de scheidsrechters vanaf de U13. Deze stelden dan ook een rapport op die de scheidsrechters meekregen.

Het werd voor Birger een onvergetelijke ervaring die hij wil samenvatten met 4 kernwoorden: vriendschap, plezier, warm en hoogstaand voetbal.
Uiteraard zijn we als vriendenkring trots dat één van onze leden zo gebeten is door de ‘scheidsrechter microbe’. En het toont nog maar eens aan dat de romantiek van de arbitrage net veel meer is dan enkel maar die wedstrijden op het groene gras. Keep up the good work Birger!

Hieronder kan je nog enkele foto’s vinden van Birger zijn avontuur alsook een brochure van de Iber Cup 2014.

Brochure Ibercup Estrolil

Birger  portugal 1

Birger  portugal 2

Birger  portugal 3

Birger  portugal 4

Birger  portugal 5

Birger  portugal 6

Birger  portugal 7

(3198 keer bekeken)

Share