Wie zijn wij?

Beste bezoeker,
wellicht zal de afkorting van onze vereniging bij u niet onmiddellijk een belletje doen rinkelen. Reden te meer om ons even voor te stellen.

De KVSOO staat voor Koninklijke Vriendenkring van Scheidsrechters uit Oostende en Omliggende. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn wij een vereniging van scheidsrechters uit de regio Oostende. Voetbalscheidsrechters, meer bepaald. En dit gaande van de jeugdafdelingen tot en met de hoogste nationale afdeling, de Jupiler Pro League. We hebben zelfs een FIFA-assistent in ons midden! Elk op ons niveau geven we wekelijks het beste van onszelf om jong en minder jong hun geliefkoosde hobby te laten uitoefenen.

Mensen komen met onze vereniging in contact van zodra ze zich inschrijven voor de cursus ‘kandidaat-scheidsrechter’. Die cursus bestaat uit twee grote delen en wordt ingericht door het VFV, de voetbalfederatie Vlaanderen en de KBVB, de Koninklijke Belgische voetbalbond. De opleiding zelf gaat door op 3 plaatsen in onze provincie en wordt minstens 1 keer per seizoen georganiseerd. Geïnteresseerden uit de regio Oostende volgen de lessen in eerste instantie gedurende drie weken te Brugge en leggen op het einde een theoretisch examen af. Aansluitend is er een demotraining waarbij de nieuwe refs aangeleerd krijgen wat er van hen verwacht wordt op het gebied van signalisatie, plaatsing en verplaasting zodat ze aan de slag kunnen op het veld.

Zoals onze KVSOO zijn er negen regiogebonden verenigingen in West-Vlaanderen. Net als hen, volgen ook wij de nieuwe scheidsrechters na hun examen zelf verder op. Want het tweede luikje van de cursus betreft het praktische gedeelte. Hier gaan de nieuwe scheidsrechters op pad om hun eerste jeugdwedstrijden te fluiten. Ze doen dit uiteraard niet alleen, maar worden hierbij vergezeld van een verantwoordelijke van het VFV en twee andere beginnende scheidsrechters. Er wordt gewerkt volgens het ABC-systeem. 3 weken na elkaar fluit telkens 1 scheidsrechter(A) een wedstrijd terwijl de twee andere( B-C) de wedstrijd bijwonen en bespreken met de VFV-verantwoordelijke. Zo wisselen ze 3 weken lang van positie. Nadien krijgen ze ook nog begeleiding van een KVSOO-peter, een ervaren ref uit onze eigen rangen die een wedstrijd mee op stap gaat met de nieuwe ref. Bedoeling is dat ze tijdens hun eerste wedstrijden iemand hebben die hen vergezelt en er niet alleen voor staan. Alle begin is immers moeilijk. Het ‘beroep’ van scheidsrechter is nog steeds een ‘knelpuntberoep’.

Na de opleiding houdt het echter niet op. Die gaat over in begeleiding. Recrutering is één zaak, opvolging ervan een andere. Om dat te bereiken nemen we allerlei initiatieven die onze scheidsrechters en leden regelmatig moeten samenbrengen. Er zijn wekelijkse trainingen op woensdag, af en toe trekken we zelf de voetbalschoenen aan om bevriende ‘vriendenkringen’ uit te dagen, gastronomische initiatieven(onze jaarlijkse Refer-Eating en pasta-avond), een seizoensafsluiter, maar vooral onze maandelijkse ledenvergaderingen zijn hierin een belangrijke troef.

Ziezo, dit is zo’n beetje in een notendop het verhaal van de KVSOO. Wenst u graag nóg meer te weten te komen over ons of bent u misschien wel geïnteresseerd in een cursus of verdere kennismaking, aarzel dan zeker niet om met ons contact op te nemen hieronder. We helpen u graag verder!

Contacteer ons

E-mailadres
contact@kvsoo.be

Stamboeknummer
KBVB 6505

Rekeningnummer
BE52 7512 0717 9209 (AXA Bank)

Lokaal
Bistro Van Gogh - Torhoutsesteenweg 601 - Oostende

    Uw naam *

    Uw email *

    Uw bericht *