KVSOO pakt een puntje op verplaatsing

Op woensdag 8 november speelde de KVSOO een oefenwedstrijd op verplaatsing naar de Brugse refs. Een verslag door afgevaardigde Richard Doeven.

Na de nederlaag tegen de kerels uit Kortrijk eerder dit seizoen, gingen de Oostendse refs op zoek naar eerherstel tegen de boeren uit Brugge. In de laatste twee derby’s tussen deze noordwestvlaamse giganten trok Oostende steeds aan het langste eind.

De Bruggelingen hadden echter lessen getrokken uit de vorige nederlagen. Angstig voor het superieure technisch vermogen van de Oostendse beachboy’s werd de match ter elfder ure – maar net binnen het reglementaire tijdskader – verplaatst. Het mooie kunstgrasdecor in het altijd zonnige Oostkamp werd afgezegd en de match werd verplaatst naar de zware akker van het altijd mistige en kille Varsenare. Boeren voelen zich daar immers beter in hun vel. Deze laattijdige veldwissel zou door het Brugse bestuur mede ingegeven zijn na het lezen van de memoires van Johan Cruyff. Kwatongen beweren dat ze echter niet verder kwam dan de quote “als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest”.

Langs Oostendse zijde was het uitkijken naar de tactische keuzes van selectieheer Thomas Sanders en vooral wie de vacante positie van doelman zou bekleden. Een ding stond op voorhand echter als een paal boven water, KVSOO ging zich niet aanpassen aan de omstandigheden. Ook Thomasinho heeft enkele boeken van Cruyff op zijn nachtkastje liggen en onthield vooral een andere quote: “Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander.”

De Oostendse trainer koos ditmaal voor Jasper in doel, die naar eigen zeggen in “zijn jonge jaren” (sic) nog doelman was geweest. De achterlijn werd vormgegeven door de heren Martijn de Langhe, Jan Boterberg, Joachim Huyghebaert en Demaker Yenley.

Op het middenveld ging Kevin Debeuckelaere op zoek naar bevestiging dat zijn goal in de vorige wedstrijd geen toevalstreffer was, gesteund door Jori Torreele en Noah Bel Almi

De aanvallers Dimitri Grunewald, Adnan Hakeem en – de Belgische CR7 – Dean Praet moesten proberen de Brugse verdediging de stuipen op het lijf te jagen.
Tyson Praet, Birger Janssens en Keanu Guilleman werden als geheime wapens achter de hand gehouden. Joshua Symoen stond niet op het wedstrijdblad maar wordt wel eervol vermeld in dit verslag.

Evenmin aanwezig was PDG Bart Zeebroek. Gepolst naar de afwezigheid van de voorzitter volgde een korte persverklaring van de wel aanwezige bestuursleden : “de voorzitter is op bezinning”. De aanwezige journalisten mochten verder geen vragen stellen, en dit leidde vanzelfsprekend tot wilde en tot de verbeelding sprekende speculaties. Doch dit is niet de “Dag Allemaal” en dus concentreren we ons verder op het gebeuren op de akker van Varsenare.

Na het beginsignaal van scheidsrechter Jasper Vergoote kende KVSOO meteen moeilijke minuten.
In de tweede minuut gleed Jori een eerste keer uit, in minuut drie liepen Kevin en Adnan tegen elkaar aan en in minuut vier moet Joachim een overtreding maken net buiten de zestien meter na ietwat gebrekkige communicatie tussen zichzelf en Yenley.

De Bruggelingen namen zoveel geklungel dankbaar aan, en Stijn Taveirne kon de vrije trap knap binnenkoppen. Jasper was kansloos, trainer Thomasinho keek radeloos omhoog op zoek naar de wijsheid van de voetbalgoden.
Maar KVSOO rechtte meteen de rug en onmiddellijk bood zich een reuzekans aan voor Kevin Debeuckelaere die er echter niet in slaagde de thuisdoelman te verschalken.

Enkele minuten later schoot diezelfde Kevin de bal huizenhoog over. Op de perstribune werd het woord “toeval” reeds in de mond genomen. Ook Jori en Dimitri waagden een schot op doel, echter zonder succes.
Ondertussen profileerde Jasper Vitse zich aan de andere kant enkele keren als een betrouwbaar sluitstuk door gevat uit te komen op de steeds zeldzamer wordende tegenprikken van de thuisploeg.
Oostende werd steeds dominanter en zette in een handvol minuten orde op zaken. Op voorzet van Kevin kopte Keanu de gelijkmaker binnen en even later prikte Dean binnen na een actie van Noah.
Een glunderende Thomasinho klopte zichzelf op de borst en sprak over gouden wissels. Hij knipoogde even richting perstribune, duidelijk niet vergeten dat de schrijvende pers al te kritisch was geweest na de thuisnederlaag tegen Kortrijk.

Net voor rust verwerkte Jasper nog een onschuldige bal in drie tijden: behalve een busbeest is hij duidelijk ook een beetje een tribunekeeper. Pijnlijk werd het als Noah voor de ogen van de Oostendse bank door de benen werd gespeeld. Scheidsrechter Vergoote verloste Noah meteen uit zijn lijden door het rustsignaal te fluiten.

Omdat coach Thomasinho het beste voor het laatste wilde bewaren startte hij de tweede helft met een bank om u tegen te zeggen. Yenley Demaker Yenley (Oostends topschutter op de laatste finaledag), Joachim Huyghebaert (rots in de Oostendse branding) en doelpuntenmaker Dean Praet verwarmden de bank. En dat laatste mag de lezer letterlijk nemen, zeker toen Joachim – MUFFY – Huyghebaert zijn persoonlijke bankverwarming aanzette.

De wedstrijd kabbelde ondertussen verder met schaarse kansen aan beide zijden. Namens de bezoekers staken Adnan en Martijn de neuzen aan het venster, en ook Keanu waagde zijn kans met een afstandsschotje.
Nadat Jasper met een fotoduik een vrije trap van Brinkman uit de hoek sloeg, achtten de gebroeders Praet hun tijd gekomen. Dean wurmde zich door de Brugse defensie, bereikte met een hakballetje broer Tyson die in één tijd op doel trapte. De lokale doelman verbrodde echter een aanstaand familiefeestje met een knappe redding.

In het slot van de match gaven de kustboys de zege nog uit handen. Een Brugse middenvelder kreeg een vrijgeleide richting Oostends doel en werkte beheerst af.

Om te winnen moet je één keer meer scoren dan de tegenstander zei de wijze Joan Cruyff ooit, en daar slaagden beiden ploegen niet in. Coach Thomas Sanders beperkte zijn persconferentie na de match met de bemerking dat een puntje op verplaatsing nooit slecht kan zijn. Jan Boterberg verklaarde in de mixed zone dat de ploeg nog aan het bouwen is, en dat er pas gepiekt moet worden in mei. Kevin Debeuckelaere liet nog optekenen dat een assist evenveel waard is als een doelpunt. De jonge goalie Jasper Vitse werd tegen zichzelf beschermd en weggehouden van de pers nadat hij in de rust al te enthousiast sprak over rijpere vrouwen. KVSOO wou een persschandaal vermijden.

KVSOO dankt de gastvrije scheidsrechters uit Brugge, het leidende trio Vergoote, Geerolf en Bonduel én ook de talrijk opgekomen supporters!

(3001 keer bekeken)

Share