Eerste missie Stasegem mislukt

Op woensdag 19 april speelde de KVSOO een oefenwedstrijd tegen de vriendenkring uit Kortrijk. Een verslag door Richard Doeven.

De Oostendse scheidsrechters reisden op 19 april jongstleden  af naar Stasegem voor een voetbalwedstrijd tegen de collega’s uit Kortrijk.  “Stasegem ?”  hoor ik u zeggen.  Inderdaad, Stasegem.  Een ogenschijnlijk verwaarsloosbaar gehucht in  Zuid-West-Vlaanderen waarover zelfs Wikipedia niet meer over weet te vertellen dan:

“Stasegem is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen, gelegen op het grondgebied van Harelbeke. Het ligt net ten zuiden van het stadscentrum, en wordt hiervan gescheiden door het natuurgebied De Gavers en het nijverheidsgebied Harelbeke-Stasegem.”

Maar foei waarde lezers, want Stasegem is véél méér dan dat. En als meerwaardezoeker mag u nu al beginnen watertanden…

Stasegem staat en valt met de persoon van Mariëtte Van Paemelghem.  Deze bevallige boerendochter won via in 1969 via een loterij van de Belgische Melkunie een reis naar de Verenigde Staten.  In augustus van datzelfde jaar vloog ze met het toenmalige Sabena naar Amerika.

Van 12 tot 18 augustus beleefde Mariëtte er een stormachtige romance met haar vakantieliefde Neil Armstrong (1), die haar – aldus de overleveringen – enkele keren tot ongekende hoogtes bracht.

Om een lang verhaal kort te maken, onmiddellijk na  haar reis opende Mariëtte een bakkerij in Stasegem, die wereldberoemd zou worden in de streek omwille van  maanzaadbroodjes.  Het ging Mariëtte economisch  enorm voor de wind en al snel werd ze onder meer  hoofdsponsor van de lokale voetbalploeg KOG Stasegem.

Deze voetbalploeg werd pionier in België door  in 1971 met de rijkelijke sponsoring van hun weldoener Mariëtte Van Paemelghem het eerste synthetische kunstvoetbalveld te realiseren, volledig aangelegd in maanzand. Anno 2017 ligt dit veld er 46 jaar later nog steeds onberispelijk bij, en met een regelmaat van een klok kan je zelfs nog wat maansteentjes vinden tussen het maanzand.  Een must voor groundhoppers.

De Stasegemse voetbalploeg wou haar danken door de infrastructuur “Het Mariëtte van Paemelghem Stadion” te noemen, maar daar dankte ze voor.  Zij was haar afkomst als eenvoudige boerendochter niet vergeten en wou niet als een ster door het leven gaan. Bescheidenheid was haar aard.  Het stadion is sindsdien naamloos.  Hier ligt meteen een uitgelezen kans voor de Stasegemse Heemkundige Kring om dit onrecht te herstellen.  Een ideaal moment, gezien Mariëtte van Pamelghem binnenkort (meer bepaald op 13 mei) exact tien jaar gestorven is.  Misschien kan, ter ere van deze trieste verjaardag, op die dag een voetbaltornooi georganiseerd worden in Stasegem…  het is maar een hint … De beker Mariëtte van Paemelghem of zo.

Is dit niet een veel te lange inleiding voor een voetbalverslag vraagt de kritische lezer zich ondertussen af ?  Een terecht, maar deze inleiding dient vooral om de slechte sportieve prestatie van de Oostendse scheidsrechters te verdonkeremanen (2)

Nochtans leek er de eerste helft weinig aan de hand.  De Kortrijkse refs raakten éénmaal het doelhout en probeerde tevergeefs  onze doelman te verrassen in de korte hoek. Aan de andere kant waren er enkele Oostendse afstandsschoten.  De doelpogingen van Oostende waren echter even succesvol als de Noord-Koreaanse rakettesten.  Een blanco ruststand was het logische gevolg.

In de tweede helft bakte Oostende er zo waar nog minder van.  Kort na de pauze scoorde Kortrijk een prachtige openingsgoal.  Een hoekschop werd in één tijd op de slof genomen en ging via een schitterende elipsvormige curve als een komeet in de winkelhaak.

Alsof dat nog niet genoeg was kreeg Oostende ook een penalty tegen. Een Kortrijkse aanvaller werd door Joachim verplicht tot een maanlanding in ons  strafschopgebied, en de ref wees terecht en  gedecideerd naar de plaats waar ooit een penaltypunt moet gelegen hebben.

Twee-nul, meteen de eindstand.  Een prestatie waar zelfs E.T. niet over naar huis zou willen bellen.

Voor Oostende kwamen in actie: Kevin, Steve, Joshua, Vincent, Adnan, Joachim, Richard Birger, Martijn, Steven, Arjen, Dimitri, Jasper en Kyran. Coach Thomas en afgevaardigde Ashly vervolledigden het wedstrijdblad.  Ook dank aan onze supporter Kim.

Na de wedstrijd trakteerden de toffe  Kortrijkse collega’s  ons nog op een drankje en konden we genieten van enkele boterhammen (vreemd genoeg wel geen maanzaadbroodjes, nochtans een lokale delicatesse).

Moraal van het verhaal: Oostende beet stevig  in het Stasegemse maanzand en zal zich de komende periode moeten herpakken wil het straks op de finaledag niet afgaan als een gieter …

Achtergrondinfo voor jongere lezers:

(1) Neil Alden Armstrong (Wapakoneta, Ohio, 5 augustus 1930 – Cincinnati, 25 augustus 2012) was een Amerikaanse astronaut die in 1969 als eerste mens voet op de Maan zette. Hij was tevens gevechts- en testpiloot, luchtvaartkundig ingenieur en hoogleraar.

(2)  verdonkeremanen

Spreekwoorden: (1914) Iets verdonkeremanen,

d.i. iets verdonkeren, verduisteren, verbergen, ontvreemden, doen verdwijnen, verschacheren (van shogaur, donker, zwart2)); eig. iets in het duister brengen, aan het licht onttrekken, tijdens donkere maan wegnemen

Foto’s:

(2939 keer bekeken)

Share