Doellijntechnologie…

Een artikel door Rony Callewaert, Referee Observer Bureau Arbitrage West-Vlaanderen.

Recent werd historie geschreven bij onze noorderburen in de topper tussen Feyenoord en PSV. In minuut 82 werd een kopbal van de Rotterdammers door de bezoekende doelman op de lijn gestopt. ‘Goal!’ riepen die van de thuisploeg, maar de ref had duidelijk gezien dat de bal niet volledig over de lijn was geweest en wees terecht niét naar de middenstip. Tot even nadien de ref dan toch voor doelpunt duidt, afgaand op zijn trillend hoogtechnologisch horloge dat hem seint: ‘GOAL!’ – ‘GOAL!’ – ‘GOAL!’

Tussen de eerste correcte waarneming en eveneens juiste beslissing tot doelpunt, had de doellijntechnolgie zijn werk gedaan. Wat was er intussen gebeurd? De bezoekende keeper, die op en gedeeltelijk achter de doellijn lag, had de bal naar zich toegetrokken en op zijn borst geklemd, maar was zich niet bewust van feit dat daarbij de bal volledig de doellijn had overschreden. Heerlijk staaltje van technologie en héél correcte beslissing! Alleen…

Dat kost een aardige Euro! Om àlle velden van de hoogste klasse in Nederland daarvan te voorzien is een bedrag van 5,6 miljoen € nodig. Op vandaag is daar slechts één ‘mobiel’ exemplaar operatief, soms afwisselend in de Amsterdam Arena en in de Kuip. Uit economische noodzaak wordt in Nederland, nét zoals in België teruggegrepen naar de goedkopere videoref. Lovenswaardig initiatief trouwens!

En wàt dan gezegd over de mogelijkheden in de provincies? Duidelijk: NIHIL!!! Ramp voor het regionale voetbal? Als je het mij vraagt mogen provinciale clubs inderdaad beter financieel gesteund worden. Cruciaal is de vraag: ‘Waar haal je die centen?’, en je moet realistisch blijven. Die vraag is echter voer voor debatten die de provincies overstijgen, en hier niet aan de orde.

‘Back to the roots’ en naar startende alinea, maar vooral de tweede van dit arikel …: ‘Wat was er intussen gebeurd?’ Ref ging initieel uit van zijn correcte beoordeling: ‘Bal niet over de doellijn tussen de doelpalen.’ Wat heeft hij dan misschien wél gedaan? Na zijn CD (Correct Decision) tot ‘no goal’ zich te veel bekommerd om protesterende spelers van de thuisploeg, en zich vooruitlopend afgewend van de voorafgaande fase?

Moge dit mijn boodschap zijn naar jullie toe, refs in reeksen jeugd en klimmen en dalen in de provincie:

  1. wees constant alert na een prangende fase (betreft ook contacten tussen spelers)
  2. wend je niet direct daarvan af (vooral ook bij solo-arbitrage)
  3. verzorg jullie verplaatsingen conform de instructies (hou constant een duidelijk zicht)

Rony Callewaert

 

Rony Callewaert
Referee Observer Bureau Arbitrage West-Vlaanderen

(2907 keer bekeken)

Share