ORBIT netwerkdag – Hoe halen we racisme uit de sport?

Dinsdag 21 maart 2017 – Jan Breydelstadion, Brugge

In oktober 2016 vroegen Paul Beloy en Frank Van Laeken aandacht voor racisme in het voetbal, met hun boek “Vuile zwarte!”. Aan de hand van sprekende voorbeelden toonden ze aan hoezeer racisme in het voetbal nog leeft. Ze formuleerden elf aanbevelingen om racisme concreet aan te pakken. Hun boek maakte duidelijk dat er dringend een versnelling hoger moet geschakeld worden om racisme niet alleen met goede bedoelingen, maar ook met concrete daden terug te dringen.

Ook bij andere sporten speelt racisme te vaak spelbederver. Sport heeft een enorm potentieel om mensen te verbinden. Om dit potentieel volop te benutten, kunnen we niet om een effectieve aanpak van racisme heen. Des te meer omdat racistische voorvallen nazinderen. Racisme in de sport laat sporen na, tot ver buiten de sportvelden.

Het zijn aanleidingen voor ORBIT West-Vlaanderen en ORBIT vzw om op dinsdag 21 maart 2017, internationale dag tegen racisme, sport en racisme van alle kanten te belichten. Van de professionele sporters tot de jeugdreeksen,  racistisch gedrag van sportbeoefenaars, scheidsrechters, trainers, supporters, ouders, bij de wedstrijdselectie, de doorstroming van talenten, het personeels- en vrijwilligersbeleid, enz. We gaan met jou na hoe we racisme uit de sport kunnen halen.

Programma

9:00 Onthaal

9:30 Welkomstwoord

9:35 prof. Jeroen Scheerder en Joris Corthouts (KU Leuven) presenteren hun onderzoek over zwarte voetbalspelers uit de eerste klasse van het Belgische voetbal.

10:20 Paul Beloy (ex-speler van Beerschot) en Frank Van Laeken (journalist) stellen de voornaamste conclusies van hun boek voor.

11:05 Koffiepauze

11:20 Drie werkwinkels:

  • Wim Poelmans(Les Gazelles de Bruxelles vzw, gevraagd) begeleidt een werkwinkel over hoe sportclubs onbewuste drempels voor de participatie van mensen met een migratieachtergrond kunnen wegwerken.
  • Paul Beloy vertelt hoe sportclubs via community building racisme kunnen keren.
  • Oscar Coppieters (City Pirates Antwerpen, gevraagd) geeft een inspirerende werkwinkel over de rol van ouders in sportclubs.

12:30 Panelgesprek met Shaju Hendrickx (moderator), Jeroen Scheerder, Wim Poelmans, Paul Beloy en Oscar Coppieters.

13:15 Einde

Plaats

De netwerkdag vindt plaats in Brugge op dinsdag 21 maart 2017 in de perszaal van Club Brugge in het Jan Breydelstadion (Olympialaan 72, 8200 Brugge), van 9u30 tot 13u15.  Lees hier de bereikbaarheid van het stadion.

Inschrijven

Schrijf in via volgend formulier.

Bijdrage

Stort uw bijdrage van 5 euro op BE48 7865 7573 8127 met vermelding van “naam + voornaam + NRK sport”

Maakte je zelf racisme mee in de sport? Stuur je verhaal naar thomas@orbitvzw.be. Ook als je getuige was, zijn we geïnteresseerd naar je ervaring. Op 21 maart zullen we deze verhalen op anonieme wijze gebruiken als concrete casussen tijdens de werkwinkels.

Meer informatie: thomas@orbitvzw.be

(2607 keer bekeken)

Share