Over de gelijkenissen tussen topsport en ondernemen

Dominique Monami geeft gouden tips voor professionele topprestaties! Een artikel van ‘Mentally Fit Institute’ verschenen voor Belfius bank. (via Rony Callewaert)

Bedrijven en atleten staan voor gelijkaardige uitdagingen. Om succesvol te zijn, moeten ze sneller, hoger en sterker worden.

Welke lessen kunnen bedrijven en hun medewerkers trekken uit de topsport? We vroegen het aan Dominique Monami, ex-tennister en bronzen medaillewinnares in Sydney 2000, die vandaag werkt voor het Mentally Fit Institute dat niet alleen sporters, maar ook bedrijven begeleidt bij de ontwikkeling van de individuele en teamperformantie van hun medewerkers.

Respecteer jezelf …

Dominique: “De officiële slogan van de olympische beweging ‘citius, altius, fortius’ (Latijn voor ‘sneller, hoger, sterker’) geldt ook voor het bedrijfsleven. Net zoals topsporters willen ook bedrijven steeds beter presteren. Bijgevolg eisen ze dat ook van hun medewerkers. De lat almaar hoger leggen, ook voor jezelf, is een nobel doel, maar je moet daarbij wel altijd respect hebben voor jezelf: respect voor je geest, maar ook je lichaam. Als je mentaal en professioneel goed wilt presteren, dan moet je ook aandacht hebben voor je fysiek. Als je je goed in je vel voelt, heb je ook meer energie en zal je vanzelf beter presteren.”

En respecteer ook de anderen!

Dominique: “De ethiek die eigen is aan de sport, moet ook in het bedrijfsleven gelden. Wees correct en respecteer de anderen. Ook in de sport moet je je tegenstander, de scheidsrechter, je coach, enz. respecteren.”

Werk elke dag aan jezelf

Dominique: “Je wordt niet van de ene op de andere dag een kampioen. Als topsporter werk je daar jaar in, jaar uit, elke dag opnieuw aan. In het bedrijfsleven heb je het geluk dat je een hele carrière aan je persoonlijke ontwikkeling kunt werken. Als topsporter ben je een minder lang leven beschoren en moet je dus sneller pieken. Je zou het leven van een sporter kunnen vergelijken met een sprint, terwijl je in het professionele leven eerder een marathon afwerkt. Je hebt dus iets meer tijd, maar je zal je energie beter moeten doseren. In beide gevallen is het een feit: succes bij toeval bestaat niet. Je moet er werk van maken. Geen prestaties zonder inspanningen. Als topsporter moet je jezelf daarvoor door en door kennen. Je moet je sterke en je zwakke punten kennen – én erkennen! – zodat je perfect weet waaraan je moet werken om beter te worden. Ik denk dat men daar ook in het bedrijfsleven meer kan bij stilstaan.”

Een eerlijke coach is goud waard!

Dominique: “Of je nu topsporter bent, of je werkt voor een bedrijf, een coach of een soort ‘peter’ is goud waard om je te helpen groeien in wat je doet. Soms zit je potentieel verborgen of heb je net dat tikkeltje te weinig zelfvertrouwen. In zulke gevallen kan een coach je net dat extra duwtje in de rug geven, je challengen, je feedback geven. Een coach is er niet zozeer om je te pleasen, maar ook om je af en toe een spiegel voor te houden. Hij kan je wijzen op zaken die je zelf niet altijd ziet (of wilt inzien). Er zijn topsporters die het een tijdje zonder coach doen, denk aan Roger Federer. Hij speelde enkele maanden zonder coach, maar zag zijn prestaties er toch spectaculair op vooruitgaan toen hij opnieuw ging samenwerken met een coach. Een coach hoeft daarom niet altijd naast je te staan, maar ze zijn wel van onschatbare waarde op de belangrijke momenten.”

Geen inspanning zonder ontspanning

Dominique: “Bij Mentally Fit hameren wij voortdurend op het juiste evenwicht tussen inspanning en ontspanning. Als topsporter zet je jezelf constant onder druk om beter te worden en je grenzen te verleggen. Maar het is even belangrijk om te recupereren. Wij geven daarbij wel tips & trics, maar we helpen de mensen daarbij vooral zélf te zoeken naar de middeltjes die hen helpen te ontspannen. Die helpen meestal nog beter.”

Leren uit de nederlagen

Dominique: “Voor alle duidelijkheid, geen enkele sporter houdt ervan te verliezen. Maar verliezen hoort erbij in competitie. Ik heb het altijd positief bekeken: uit een nederlaag kan je veel lessen trekken. Het is het ideale moment om even stil te staan bij wat er fout gelopen is opdat je de volgende keer beter kan presteren. Mensen zoeken soms excuses, en soms ligt het ook deels aan externe factoren, maar het loont even zeer of nog meer om eerst bij jezelf na te gaan wat de volgende keer beter kan.”

Maak werk van je team !

Dominique: “Werk je in een team of sta je aan het hoofd van een team, werk dan zeker aan de teamspirit. Het is niet evident om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, om iedereen evenzeer te motiveren ‘hun shirt nat te maken’. Zorg er voor dat ze niet alleen voldoende technische trainingen kunnen volgen om zichzelf verder te ontwikkelen, maar organiseer af en toe ook eens initiatieven die inwerken op de groepsdynamiek en de groepssfeer. Heb ook aandacht voor de fysieke paraatheid van je teamleden. Iemand zich fysiek minder in form voelt, laat dat misschien niet altijd direct merken, maar het effect ervan zal wel snel te voelen zijn in heel de groep. Ik begrijp dat het professionele leven soms zoveel energie kan vreten dat je ‘s avonds of tijdens het weekend niet meer de puf hebt om nog te gaan sporten. Toch zou ik het iedereen willen aanraden. Het lastigste moment is wellicht je sportschoenen aantrekken, maar de volgende dag zal je wel het verschil voelen. Een gezonde geest in een gezond lichaam, het is zoveel meer dan een cliché !”

Wil je meer weten over de methodes van het Mentally Fit Institute? Klik dan op www.mentallyfit.be

Mentally Fit Institute is zowel actief in de sportwereld als in de bedrijfswereld.

(3060 keer bekeken)

Share