Even voorstellen: Yves Vanderhaeghe

Op maandag 7 december komt de trainer van KV Oostende naar de KVSOO. Voor wie hem nog niet kent, stellen we hem hier even voor.

Yves Vanderhaeghe werd geboren in Roeselare op 30 januari 1970 en sloot zich op jonge leeftijd aan bij het bescheiden FC Roeselare. In 1986 werd hij uitgeleend aan Cercle Brugge en kreeg zou zijn eerste speelminuten in eerste nationale. In de zomer van 1988 keerde hij terug naar FC Roeselare en leek voor het topvoetbal verloren.  Er werd hersenvliesontsteking vastgesteld en hij kreeg evenwichts- en gezichtsstoornissen. Hij verloor even later zelf het vermogen om te lezen of te schrijven. Vanderhaeghe verbleef vijf maanden in het ziekenhuis en belandde daar in een coma en werd op een dag zelfs klinisch dood verklaard. Dit werd door de toenmalige stadionomroeper van FC Roeselare verkeerd geïnterpreteerd en werd zelf afgeroepen in het Rodenbachstadion. Een dag later verscheen ook een overlijdensbericht in de krant Het Volk. Uiteindelijk bleek het toedienen van grote dosissen cortisone zijn redding.

In januari 1989 kon Vanderhaeghe opnieuw voetballen en werd hij één van de sterkhouders van Roeselare. Hij speelde nog enkele sterke jaren bij Roeselare en kon toen een transfer versieren naar Excelsior Moeskroen. Met Moeskroen mistte hij net de promotie naar eerste klasse ten koste van Eendracht Aalst. Het was dat Eendracht Aalst van coach Jan Ceulemans die Yves Vanderhaeghe toch meenam naar eerste klasse en hem overnam op het einde van het seizoen 1993/1994. Hij speelde bij Aalst tot 1997 en kende er enkele grote momenten. Zo speelden ze ondermeer tegen AS Rome in de UEFA Cup nadat ze verrassend vierde werden in de competitie.

Tijdens de winterstop van 1997/1998 maakte Vanderhaeghe terug de overstap naar zijn vroegere werkgever Excelsior Moeskroen. Hij speelde er drie sterke seizoenen en eindigde telkens in de top 5. Hij viel steeds op door zijn inzet en verdedigend werk op het middenveld. Dit leverde hem in mei 1999 ook een eerste selectie op voor de nationale ploeg.

In de zomer van 2000 versierde Vanderhaeghe een transfer naar RSC Anderlecht. Hij speelde er meteen Champions League en werd ook landskampioen. Hij kende enkele belangrijke momenten en werd de patron op het middenveld. In 2007 keerde hij terug naar KSV Roeselare en sloot er een jaar later zijn loopbaan als profvoetballer op 38-jarige leeftijd.

Vanderhaeghe kende ook een mooie carrière bij onze Nationale ploeg. Hij speelde op Euro 2000 en het WK 2002 waar hij met België verloor in de 1/8ste finales van Brazilië. Hij speelde 48 wedstrijden voor de Rode Duivels en scoorde hierin  twee doelpunten.

De trainerscarrière van Vanderhaeghe begon in 2008 bij KV Kortrijk als de assistent van Hein Vanhaezebrouck. In 2009 bleef hij ook assistent toen Georges Leekens trainer werd. Nadat Leekens de overstap maakte naar de nationale ploeg werden Vanderhaeghe en Vanhaezebrouck terug herenigd. Onder leiding van dit duo speelden ze in 2012 play off 1 en speelden ze de bekerfinale. In de zomer van 2014 vertrok Vanhaezebrouck naar AA Gent en werd Vanderhaeghe hoofdtrainer bij KV Kortrijk. Hij speelde ook sterk seizoen met Kortrijk en dat leverde hem eind mei 2015 ook een overstap op naar KV Oostende. De omstandigheden waarin deze ‘trainerstransfer’ verlopen is zorgde voor veel ophef in de media. KV Oostende deed echter de beste zet want met Vanderhaeghe speelt het weireldploegsje van voorzitter Marc Coucke een zeer sterk seizoen.

Inschrijven voor de ledenvergadering van December.

De ledenvergadering van maandag 7 december wordt dus ongetwijfeld opnieuw zeer boeiend. Zoals elk jaar in december organiseren we een pasta-avond, waarna we deze topgastspreker het woord geven. Je moet je wel inschrijven om deel te nemen: alle info vind je hier.

(3089 keer bekeken)

Share