KVSOO gaat met nipte 4-3 cijfers de boot in de Gent

KVSGG – KVSOO: 4-3

Onze KVSOO is duidelijk KVO niet. Op maandagavond 24 april 2023 gingen we op bezoek bij de Gentse vrienden, en niet bij de Rodenbachfluiters. De reden hiervoor was een fout in de communicatie met onze coach, wat reeds sterk belicht werd door de pers in diverse kranten. Dit voerde de druk voor de wedstrijd alleen maar op. Het kunstgrasveld van de pas gepromoveerde eersteprovincialer KVV Sint-Denijs Sport deed dienst als decor voor de spektakelstrijd tussen KVSGG en KVSOO.

De Gentse vriendenkring was al gewaarschuwd door de verrassende 1-2 overwinning van KVO op KAA Gent afgelopen zondag. Ondanks een goeie start en slot van de wedstrijd, kon de KVSOO niet winnen in de ultieme voorbereidingswedstrijd op de finaledag van zaterdag 20 mei in Diksmuide. Was dit een afleidingsmanoeuvre van coach Demaker, ter voorbereiding op de finaledag?

De tactiek van coach Demaker ‘mooi samen spelen en gewoon scoren’ werd duidelijk beter begrepen door de Oostendenaars. Dit resulteerde in een gewaagde strijd tussen de KVSGG en KVSOO. Voor de wedstrijd was er even opschudding waardoor we startten met een vertraging van zo’n 10 minuten. In de opwarming werd de oogbal van debuterende doelman Jonas Debruyne beschadigd. Na het plaatsen van een nieuwe lens, zag hij de bal niet meer dubbel. De wedstrijd kon uiteindelijk gestart worden, en onze aandacht werd gedurende de eerste 10 minuten gevestigd op 2 inworpen die niet correct werden uitgevoerd. Ja ref, we zijn ook maar scheidsrechters hé.

De tactische zet van de coach om onze kapitein Kevin Debeuckelaere (ook wel KDB genoemd) centraal op het middenveld te plaatsen wierp direct zijn vruchten af. Na 9 minuten was het al de eerste keer prijs voor de KVSOO. Een prachtige lange bal werd verzonden vanop het middenveld door KDB, waardoor Matthias werd gelanceerd richting doel. De explosiviteit van de rechtsbuiten zorgde ervoor dat deze eerder op de bal was dan de aanstormende Gentse doelman, en kon de bal tot bij targetspits Zyon bedienen. Die kopte de bal knap binnen, zijn eerste goal in Oostendse loondienst, KVSOO op 0-1.

Centraal in de defensie verliep alles vlekkeloos, dit dankzij de goede organisatie van Joachim ‘kruljee’ Huyghebaert en Dempsey Degraeve. Joachim was met enkele geslaagde dribbels de tegenstand te slim af. Die zaalvoetbalskills van onze vice-captain zitten er toch goed in! Dit bewees hij nog maar eens met een sterke defensieve stabiliteit. Dempsey was de stofzuiger van dienst, die een aantal keer goed kon oprukken naar voren. Martijn moest een sterke Bram Van Driessche in bedwang proberen te houden. Dit was toch een stevige opdracht, waar Martijn wel degelijk in slaagde. Zijn marktwaarde ging hiermee sterk de hoogte in, wat ook opgemerkt werd door de aanwezige scouts van Zulte Waregem.

De buitenspelval werd goed ingezet door de Oostendse defensie. Na 15 minuten kwam er een eerste gevaarlijke bal richting Gentse aanvaller Gianni, maar tevergeefs. Die werd terecht afgevlagd voor buitenspel. In minuut 19 was er voor het eerst opschudding voor het Oostendse doel. Diezelfde Gentse spits trapte de bal vanuit een scherpe hoek in het zijnet. De hartslag van de Oostendse goalie ging voor de eerste keer hard tekeer. Hij keek de bal als het ware uit zijn doel, wat ook een kunst is als doelman.

Onze coach greep meteen in en deed een toevoer van wat vers bloed. Doelpuntenmaker Zyon en Jarni kregen wat rust, en werden vervangen door Birger ‘Bicky’ en Jason. Direct na de vervanging kon KDB terug gevaarlijke lange bal verzenden richting het Gentse doel. Nu was de Gentse doelman wel attent en kon via een goede timing de bal wegwerken. Bicky zette daarna een knappe tackle in op de bal, en hield hierbij een brandwonde over aan de elleboog. Maar Bicky kan tegen een stootje en ging door! In de 26ste minuut kwam de KVSGG langszij via een schot van Bram Van Driessche. Voordat terug kon afgetrapt worden, moest eerst het verdict vanuit Tubeke afgewacht worden. De VAR van dienst moest een 3D lijn trekken om al dan niet buitenspel te beoordelen. Dan weet je dat dit even kan duren. Uiteindelijk werd het doelpunt terecht gevalideerd.

Na de gelijkmaker had Gent bloed geroken, en voerde bijgevolg de druk wat op. Een schot van vaste waarde Lauren Cools ging over de kooi van Jonas. Een SPA (geen spuitwater, maar wel het afbreken van een beloftevolle aanval) werd begaan door Gentse verdediger Pieter Verleysen. De ref van dienst hield het bij een verbale opmerking, al had KDB hiervoor wel een schelle kaas voor gegeven. De toenemende Gentse druk deed de Oostendse verdediging bezwijken, in minuut 30 werd het 2-1 na een harde trap richting Jonas. Deze was echter verrast door de regen, waardoor de zichtbaarheid bemoeilijkt werd.

Een minuut later ging Jason De Jonckheere tegen de vlakte in de Gentse zestien na een duwfout op een aangesneden voorzet. Wie anders dan KDB zette zich achter de bal en trapte de 2-2 gelijkmaker links in doel. Geen schijn kans voor de Gentse doelman, die 2 opties had. Ofwel dook hij naar de verkeerde kant, ofwel koos hij de juiste hoek en ging zich sterk bezeerd hebben aan de harde trap van KDB. Gelukkig koos de doelman wijselijk voor de eerste optie.

Vlak voor rust moest Jonas voor de eerste keer uitpakken met een knappe redding. Een mentale domper bij het ingaan van de rust werd vermeden. De Oostendse doelman scoorde meteen goeie punten bij onze coach. Beide ploegen kunnen 10 minuten rust wel gebruiken. 2-2 na een amusante eerste periode.

In de eerste 10 minuten van de tweede helft viel er echter weinig te noteren. De weergoden brachten wat meer ambiance in het spel door de spelers te trakteren op een frisse douche en wat extra zuurstof. Na een natuurlijke zuurstofinjectie kon Bram in minuut 52 een vrije trap van buiten de zestien recht door het midden in doel schieten. Jonas was verrast omdat de bal niet richting de kruising werd getrapt. Na deze tegengoal schoot de KVSOO meteen wakker. KDB schilderde enkele vrije trappen vanuit het middenveld knap richting de Oostendse aanval. Zowel Zyon als Matthias waren verrast door de telkens knappe voorzetten, en kopten de bal naast en over het Gentse doel.

De intensiteit van de match ging de hoogte in. Dit resulteerde in de enige gele kaart van de match, voor een roekeloze ingreep vanwege een Gentenaar. In minuut 58 deed Gent de boeken toe door een vierde keer te scoren: 4-2.

Het laatste wapenfeit in de wedstrijd was voor Oostende. Na een duel van Jason kwam de bal tot bij Matthias terecht die in twee tijden de aansluitingstreffer kon binnenwerken. Coach Demaker zag dat er meer in zit, vroeg om het tempo én de druk hoog te houden. De KVSOO kwam echter niet meer tot scoren, eindstand: 4-3 na een knotsgekke wedstrijd.

In het interview na de wedstrijd gaf de coach aan om af te wachten tot de finaledag. Is de KVSOO dan uit op revanche? Waren de verloren wedstrijden tegen Brugge en Gent een afleidingsmanoeuvre om de tegenstand op het verkeerde been te zetten?

Dank aan iedereen voor de sportiviteit, faire wedstrijd en de leuke sfeer, zowel op als naast het veld! In voetbaltermen: zowel de eerste, tweede als derde time waren meer dan geslaagd.