Overlijden Danny Roose

Met veel droefheid melden we het plotse overlijden van onze ere-voorzitter Danny Roose. 

Danny werd geboren te Oostende op 21 maart 1953 en is onverwacht van ons heengegaan op donderdag 9 februari 2023. Onze diepste gedachten van medeleven gaan uit naar zijn echtgenote Christiane, zijn familie en vrienden. 

Er wordt afscheid genomen in beperkte kring. Online condoleren kan via deze link

Danny is een monument van de Oostendse vriendenkring. Hij begon zijn carrière op 14 februari 1971 met een wedstrijd gewestelijke miniemen tussen AS Oostende en Heist. Hij kreeg in zijn eerste jaren veel steun en coaching van Roland Banckaert, toenmalig scheidsrechter in 1ste provinciale. Na zijn legerdienst floot hij 1974 als zijn eerste wedstrijd in 4de provinciale. Na een blitzcarrière in het provinciale voetbal floot hij in 1980 al zijn eerste wedstrijd in eerste provinciale (Diksmuide-Oostnieuwkerke). Eerste provinciale bleek even het plafond te zijn voor Danny want hij botste toen op een zeer sterke generatie van West-Vlaamse scheidsrechters: Marnix Sandra, Luc Matthys, Fernand Meese en Willy Vandriessche. Maar in 1985 was het toch raak en Danny promoveerde naar hogere afdelingen. Hij voelde toen aan dat dit zijn (fysieke) limiet was als scheidsrechter en hij besloot om assistent-scheidsrechter te worden. Zijn talent werd snel opgepikt en amper 2 jaar later zat hij al in eerste nationale en werd hij bijna meteen ook internationaal scheidsrechter. Hij trok met Luc Matthys en Marnix Sandra naar Kopenhagen, met Guy Goethals naar Moskou, met Alphonse Constantin naar Olympiakos, …

Na een lange carrière als scheidsrechter en internationaal assistent-scheidsrechter werd hij een gewaardeerd opleider in West-Vlaanderen.  Het coachen van jonge talenten was een grote gave van Danny. In een tijdperk waar Whatsapp, Messenger en andere sociale media nog niet bestonden, was Danny al vooruitstrevend met de omgang met ‘zijn’ scheidsrechters. Een huisbezoek, verslagjes via de telefoon, scherpe analyses en steeds kritisch helpen zoeken naar oplossingen typeerden Danny als coach.

Zijn taalvaardigheid en scherpe pen leverden ook vele meesterwerken af in ons maandblad Kustreferee. Het ‘woordje van Danny’ werd gesmaakt tot ver buiten onze provincie grenzen. Ook zijn vaste woordjes op de ledenvergaderingen zijn bij menig Oostends scheidsrechter voor eeuwig in het geheugen gegrift. Het ‘luid en gevarieerd fluiten’ was één van de vele stokpaardjes van Danny.  Maar naast het ‘luid fluiten’ had Danny vaak dezelfde boodschap voor de jonge (Oostendse talenten):

  • Wees zeer leergierig en ga tientallen wedstrijden in een seizoen bekijken, net boven je eigen niveau.
  • Wees streng voor jezelf.
  • Zoek een goede coach. Iemand die je begeleidt door dik en dun. Hij spreekt geen felicitaties uit als je het niet verdient. (En het maakte voor Danny niet uit als de coach een dikkere buik en dikkere billen had dan zijn poulain. Met een coach moet het klikken. )

De Oostendse vriendenkring lag Danny altijd nauw aan het hart. Eerst als lid vanaf 1971, dan als secretaris, daarna voorzitter in de jaren tachtig en nadien voor eeuwig ere-voorzitter. Wat keek hij uit naar 2026: het 100-jarig bestaan van zijn vriendenkring. ‘Daar gaan we iets speciaal mee doen hè?’ , zei hij vaak. We beloven het je: we laten dat niet zomaar passeren. Ook op de vele activiteiten van de ‘Oostendse amical’ waren Danny & Christiane steeds vaste waarden. Hij zocht contact met iedereen en was ook door de partners heel graag gezien. 

Ik zou in dit artikel eigenlijk Danny moeten vervangen door Roose. Hij was geen fan van de ‘voornamencultuur’ van de jonge gasten. Een achternaam klinkt veel sterker dan enkel een voornaam. Ook dit typeert Danny. Recht door zee en met een eigen sterke mening. Een spreuk die Danny graag gebruikte was: ‘Uit de botsing der ideeën van vandaag groeit de kennis en de wijsheid van morgen’. Deze botsing der ideeën zorgde soms ook voor spanningen met andersgezinden, maar gelukkig werden de meeste plooien nadien glad gestreken. De vaste babbels op zondagmorgen bij Danny & Christiane thuis zijn daar het mooiste voorbeeld van. Vele voetbalvrienden van Danny kwamen er langs op zondag om te keuvelen over zijn vele passies en over de brandende (voetbal) actualiteit.  

Roose, we gaan je missen! Je bent voor heel veel scheidsrechters een onmisbare schakel in hun ontwikkeling geweest en je inspireerde vele generaties met je visie, aanpak en woorden. 

Rust zacht en verhuis nu maar naar de harten die je lief hadden. 

Jan Boterberg
voorzitter KVSOO

(1527 keer bekeken)

Share