De supporter

De laatste jaren stellen we bij bepaalde sportwedstrijden een sterke afname van supporters vast, dit onder andere binnen het voetbal . Dit is zeker en vast waar binnen het Provinciale voetbal en ook op de niveaus III en IV Nationale. Voor dit fenomeen zijn er meerdere redenen op te noemen:

  • De gevoelige concurrentie van andere sportdisciplines zoals bv het hockey, volleybal….
  • Het wegvallen van (oudere) supporters die door allerhande ouderdomskwalen niet meer op wedstrijden kunnen aanwezig zijn. Die vroeger steeds hun ploeg door dik en dun nabij waren; supporters die niet vervangen worden door jongeren.
  • Sommige ploegen waarbij er nauwelijks nog een spelende parochiaan te bespeuren valt
  • De lossere verbondenheid van mensen die de noodzaak niet meer aanvoelen om bij mekaar te zijn.
  • En nog andere redenen meer………….

Het valt me trouwens op hoeveel kantines er na de wedstrijd vrij vlug ontruimd en gesloten worden!
Nochtans zal geen enkele sportende ploeg het grootse belang van aanwezige supporters onderkennen of minimaliseren. Zij vormen een belangrijke dragende balk binnen elke club. Zij moedigen niet alleen hun ploeg aan, zij zijn de verbruikers bij uitstek waardoor de clubkas gespijzigd wordt.

Op de eerste plaats is de supporter dan ook diegene die hun club aanmoedigt en bemoedigt, ook op momenten dat het moeilijk gaat. Dat laatste bestaat alhoewel je ook supporters hebt die zich vrij vlug tegen hun club keren. In die zin is de supporter iemand van alle slag en stoot. Het mooie daarvan is dat de advocaat supporter naast de bouwvakker supporter in de kantine staat en een pint drinkt en eventueel een babbeltje doet. Dat diegene die zich geregeld een stuk in de kraag drinkt naast diegene staat die omwille van welke redenen ook watertjes drinkt. Laaiende discussies omtrent die vervangen speler, omwille van in hun ogen tactische blunder van de trainer, brengen wat ambiance en hoeven niet persé een slechte sfeer te veroorzaken.

Tijdens- en na de wedstrijd kan de supporter zijn frustraties van de voorbije week kwijt, kan hij uiting geven aan zijn gevoel van het moment, kan hij bemoedigend zijn ploeg nabij zijn. Op zulke momenten zie je en hoor je supporters waarvan je het soms echt niet verwacht of zie je mensen een houding aannemen die wel in de verwachtingen liggen van zoals je hen kent. Op tal van vlakken kun je best verrast zijn! Op een positieve en bemoedigende wijze spelers aanvuren is een taak van de supporter anders hoef je geen supporter te zijn.
Anderzijds horen we ook geregeld reacties en een taal van sommigen die absoluut niet door de beugel kunnen. Wanneer een normale menselijke reactie plaats maakt voor verbale, agressieve en opruiende taal dan hoort dat niet meer thuis op een voetbal- of ander speelveld. Dit soort van ongepaste reacties stimuleert alleen maar een nieuwe dergelijke reactie (van de andere ploeg) en we zitten in een soort van vicieuze cirkel wat uiteraard niet ten goede komt aan “ voetbal is een feest”.

Het hek is helemaal van de dam als sommigen “vuile jeanette” of dergelijke roepen naar speler of scheidsrechter. De laatste jaren eisen homo’s en lesbiennes en dit volkomen terecht, meer en meer hun plaats op binnen het maatschappelijk kader. Meer en meer komen mannen en vrouwen voor hun geaardheid uit, trouwens de laatste maanden zien we dat bepaalde voetbal- of andere vedetten onomwonden voor hun geaardheid uitkomen. Moet de tijd niet stilaan voorbij zijn dat homo mensen gediscrimineerd en vernederd worden! Het wordt stilaan tijd dat de stigmatisering omtrent het homo zijn van mensen voorbij is. Wie zijn wij om homo’s te stigmatiseren of zijn het voor U nog steeds mensen van een andere planeet!

Nee toch, binnen een supporterskader mag er geen plaats zijn om homo -spelers en- of scheidsrechters te bekladden; daar moet door elke club hard tegen worden opgetreden omdat dit elke menswaardigheid van individu of groep vernietigt. Met ongepaste reacties t.o.v. homo’s kun je mensen veel pijn doen en dit, dit kan toch nooit de bedoeling zijn.
Daarom ben ik zeker en vast ook pleitbezorger voor die groep van mensen die het zeer goed menen, mensen die een volledige plaats en integratie verdienen binnen het maatschappelijk kader. Waar blijft de verdraagzaamheid en de tolerantie? Mag je nog anders zijn op vandaag of moet je binnen het plaatje passen? Heb je nog niet genoeg aan jezelf !
Wat mij betreft: laten we het heel menselijk houden!

Diaken Marc Rommelaere
Proost van het voetbal in W Vl.
Marc Rommelaere

(2677 keer bekeken)

Share
CategorieënVFV