Nieuwjaarswensen Luc Matthys

Waarde lezers,

Namens de provinciale scheidsrechterscommissie wens ik jullie àllen een voorspoedig, sportief en vooral gezond 2013 toe.

Weer een jaar voorbij en andermaal moeten we vaststellen dat er in diverse landen veel onrust ‘heerst’, met als gevolg: veel menselijk leed… Vooral de allerkleinsten onder onze mensen, zijn hiervan in grote mate het slachtoffer. Ook de financieel-economische crisis is bijlange nog niet van de baan. Wij worden dàgelijks geconfronteerd met ontslagen hér en dér. De metaalindustrie in Wallonië, de aangekondigde sluiting van Ford Genk en zijn talrijke toeleveringsbedrijven deden ons het afgelopen jaar veel pijn. En dan spreek ik nog niet over de sluimerende en stilgezwegen ‘reaffectaties’ of ontslagen in de voor jullie aanbelangende kleinere bedrijven…

Ook binnen de West-Vlaamse arbitrage hebben we harde noten moeten kraken. Het afgelopen jaar was voor ons een vrij donker jaar. Wij hebben binnen onze provincie van verschillende mensen een definitief afscheid moeten nemen. Inderdaad: monumenten uit de West-Vlaamse scheidsrechterswereld zijn ons ontvallen: Edgard Mouton en Roger Verhaege. We mogen onze gewezen voorzitter van het C.S.C. Fred Delcourt niet vergeten. Ook onze vertegenwoordiger bij het uitvoerend comité Gilbert D’Hondt overleed in 2012.

Nog enkele clubmensen die het goed meenden met de arbitrage, hebben ons veel te vroeg verlaten. Wij voelen, samen met hen die hun dierbaar waren, hun afwezigheid…

Dat de start van het nieuwe seizoen er één was om zo snel mogelijk te vergeten, hoef ik jullie niet te vertellen. Na amper 5 wedstrijden hadden wij een vijftiental gevallen van fysieke agressie tegenover scheidsrechters. Waar in het verleden de meeste agressie gebeurde in jeugdwedstrijden, waren er nu ook diverse feiten in wedstrijden van klimmen en dalen. Een passende verklaring was er niet voor, maar voor onze scheidsrechters was de maat vol.

In eerste instantie werd geprobeerd via een actie om alle wedstrijden in klimmen en dalen met een tiental minuten later te laten starten, maar dit haalde weinig tot niets uit. Diezélfde zondag werden er weer een drietal gevallen van fysieke agressie gemeld en dit was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Er werd beslist om het volgend weekend geen wedstrijden in klimmen en dalen te fluiten. Dit gaf een nooit geziene reactie in het hele land. De meningen waren verdeeld: ‘Kon het niet anders?’, sommigen zeiden ‘Van niets te weten’ en nog anderen ‘Hadden wel een uitleg’… Verder dienen we hierover niet uit te weiden: de actie kwam er en heeft duidelijk één en ander losgemaakt. Aan ons om het verder van nabij op te volgen en erop toe te zien dat dit niet meer hoeft te gebeuren.

Het besef dat er meer respect moet komen in alle geledingen is hopelijk nu tot iedereen doorgedrongen. Zowel de clubs, trainers, verantwoordelijken maar zeker ook de scheidsrechters en assistenten zélf moeten het voortouw nemen in deze actie. Het is niet omdat het een zogezegd maatschappelijk probleem is, dat wij er ons moeten bij neerleggen. Misschien kunnen wij wel voor de ommekeer zorgen… ieder op zijn of haar niveau!

Maar dat kunnen wij niet als individu: we moeten als een voetbalfamilie naar buiten komen en tonen dat het wél kan zonder buitensporige en onnodige agressie.

Hopelijk zullen de geplande voornemens (na de gevoerde acties) hun vruchten afwerpen en kan ik volgend jaar een meer positieve nieuwjaarsbrief op deze site plaatsen.

Is er ook nog positief nieuws te melden? Ja natuurlijk zijn er ook positieve dingen gebeurd! Zoals de promotie van drie scheidsrechters uit West-Vlaanderen naar hogere afdeling, met name Jens Demanet, Niels Dhaene en Jens Standaert. Ook assistent Juan Alleman mocht de stap naar hogere zetten. Tevens stellen we vast dat ook in hogere afdeling gepromoveerde referees het goed doen: zo stijgen Jens Vansteeland en Jan Boterberg naar Derde Nationale Afdeling. Aan allen onze gelukwensen.

Laat mij toe tot slot, àl onze scheidsrechters en assistenten te danken en succes, geluk en doorzetting toe te wensen om elke week opnieuw het fluitje of de vlag te hanteren in de strijd tegen de agressie, de voetbalsport dienend.

Aan allen: leden, opleiders, scheidsrechters, assistenten, clubleiders en de vele vrijwilligers die begaan zijn met onze sport, een oprecht gelukkig en sportief 2013 gewenst!

Luc Matthys

Voorzitter P.S.C. West-Vlaanderen

(3071 keer bekeken)

Share